Melyik autó a legjobb, a leggyorsabb és a legerősebb?

2019. augusztus 14. 10:28 - neney

Ezt az Audit küldik harcba a Tesla ellen

Az Audi a kaliforniai San Franciscóban hétfőn bemutatta a Tesla konkurensének szánt teljesen elektromos Audi e-tron SUV modellt. Kiderült az is, mennyibe kerül. Az Audi e-tron a jövő év közepétől lesz kapható az Egyesült Államokban 75 ezer dolláros áron 7500 dolláros adókedvezménnyel.

Az Audi célja nem kevesebb, mint hogy hosszú távon az első számú elektromos autó forgalmazóvá váljon az Egyesült Államokban – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Scott Keogh, az Audi of America elnöke. 

Az Audi e-tron két villanymotorral rendelkezik az első és a hátsó kerekek hajtásához. A villanymotorok Magyarországon készülnek. A magyarországi motorgyár napi 200 Audi e-tron gyártásához szükséges kapacitással rendelkezik. 

Az Audi e-tron középméretű, öt utas szállítására alkalmas SUV karosszéria kivitelű személygépkocsi. A karosszéria hagyományosan oldalra nyíló ajtókkal rendelkezik, szemben a Tesla X modell felfelé nyíló "szárnyaival". Az Audi e-tron 13 centivel rövidebb mint a Tesla X és felépítésében nagyjából a BMW X5 SUV modellre hasonlít. Az Audi e-tron 95 kilowattóra akkumulátor kapacitással rendelkezik, szemben a Tesla X 100D modell 100 kilowattóra kapacitásával. Az Audi e-tron hatótávját a bemutatón nem adták meg. A Tesla X 100D hatótávja 475 kilométer. 

Az Audi együttműködésre lépett az Amazon.com kiskereskedelmi portállal is az elektromos autó otthoni töltését végző berendezések értékesítésére és felszerelésére. Az Audi tájékoztatója szerint a töltőállomás mintegy 1000 dollárba kerül majd. A Tesla otthoni töltőállomásai 500 dollárba kerülnek felszereléssel együtt.

Az e-tron vásárlói számára az Amazon szállítja le a töltőberendezéseket és az Amazon Home Services gondoskodik azok felszereléséről.

– Az elektromos autók töltőberendezéseinek értékesítését és installálását fontos új üzletágunknak tekintjük – mondta Pat Bigatel, az Amazon Home Services igazgatója a Reuters hírügynökségnek az Audi e-tron bemutatóján a San Francisco-i Bill Graham Civic Center rendezvényközpontban. 

Az Audi anyavállalata, a Volkswagen AG által az amerikai hatóságokkal a dízelbotrányról kötött kártérítési megállapodás keretében finanszírozott Electrify America a jövő évben nyilvános töltőállomások telepítését kezdi meg az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökségnek adott tájékoztatás szerint.

A Tesla 11 ezer töltőállomással rendelkezik az Egyesült Államokban, az Electrify America 2000 állomás létesítését tervezi jövő júniusig. Az Electrify America töltőállomásait bármilyen elektromos autó töltésére igénybe lehet majd venni, a fizetés pedig kártyával történik majd.

Szólj hozzá!
2019. augusztus 08. 11:28 - neney

A Tesla nyomulása szétfeszíti az autóipart

A Tesla jelentős versenyelőnyre tett szert az elektromos autózásban, egyre nagyobb darabszámban gyártott modelljeivel és ambiciózus célkitűzéseivel pedig egyre erősebb versenyre kényszeríti a riválisait. Az autógyártók nem is tétlenkednek, az utóbbi időben hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ledolgozzák hátrányukat és megőrizzék piaci pozícióikat. 

A Tesla nyomulása szétfeszíti az autóipart - Itt a riválisok mesterterve, hogy megállítsák

Ahogy arról néhány napja megjelent cikkünkben írtunk, a Tesla nagyon komoly offenzívára készül a Model 3-mal a szedánok globális piacán. A tervezett 500 ezer és 1 millió darab közé eső éves értékesítési szám hatalmas és egyben komoly fenyegetés a rivális autógyártóknak még úgy is, hogy világosan látszik, az ehhez szükséges új gyárak megépítése, a termelés felpörgetése nem egyik napról a másikra fog megvalósulni.

A Tesla ugyanakkor nagyon érzékeny pontra tapintott, elég csak példaként említeni a német prémiumautó-gyártókat, amelyek legnagyobb darabszámban értékesített modelljei, az Audi A4-es, a BMW 3-as sorozat, vagy éppen a Mercedes C-osztály pont a Model 3 közvetlen riválisai.

Az amerikai elektromosautó-gyártó nyomulása és értékesítési sikerei, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások természetesen a versenytársakat is arra kényszerítik, hogy euró és dollár milliárdokat öljenek kutatás és fejlesztésbe, a termelőkapacitások növelésébe, új modellek gyártásába.

Mindezeknek az eredményeként a következő években valóságos elektromos autó offenzívára számíthatunk.
Az ígéretek szerint 2020-ban számos gyártó új elektromos modellje jelenik már meg a piacon, míg 2022 és 2025 között az elektromos autók adják több nagy gyártó teljes értékesítésének 15-25 százalékát. Az Automotive News Europe és a CleanTechnicasegítségével most azt is megmutatjuk, pontosan mire készülnek a prémiumautó-gyártók annak érdekében, hogy egyre nagyobb szeletet hasítsanak ki az elektromos autók piacából és megvédjék jelenlegi pozícióikat. 
A Tesla nyomulása szétfeszíti az autóipart - Itt a riválisok mesterterve, hogy megállítsák
A Volkswagen csoport totális átalakuláson megy keresztül, amelynek középpontjában az elektromos- és önvezető autózás, valamint a mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatások állnak. Azt pedig, hogy a német autógyártó mennyire komolyan gondolja az elektromos meghajtásra történő átállást, jól mutatja, hogy terveik szerint mintegy 35 milliárd eurót fognak elkölteni az elektromobilitás területén 2022-ig. A kutatás és fejlesztésnek, az új beruházásoknak, valamint az akkumulátorbeszállítókkal kötött megállapodásoknak eredményeként 2025-re már 50 darab tisztán elektromos meghajtású modellt akar értékesíteni a cégcsoport. Ez nem véletlen, hiszen az eladásokban is nagyon ambiciózus célokat fogalmazott az autógyártó menedzsmentje, 2025-re el akarnak odáig jutni, hogy évi 2-3 millió elektromos autót adnak el globálisan, amely egyben azt is jelentené, hogy a cégcsoport teljes értékesítésének mintegy 20-25 százalékát tennék ki ezek az autók.

Amennyiben ezek a célok valóra válnak, a Volkswagen csoport lehet az az autógyártó a világon, amelynek leginkább sikerül majd felülmúlnia a Tesla értékesítéseit 2025-ben.

A távlati tervek mellett érdemes beszélni a jelenről és a közeljövőről is, a Volkswagen 6 plug-in hibriddel és 2 tisztán elektromos meghajtású modellel van jelen az európai piacon és egyelőre nagyon messze van attól, hogy elérje a milliós határt az eladásokban. Ez a helyzet viszont gyorsan változhat, ugyanis a Roadmap E projekt keretében 25 tisztán elektromos meghajtású és 20 plug-in hibrid modellt dobhatnak piacra 2020 végéig.

A Volkswagen ráadásul az év elején bejelentette, létrehoznak egy különálló divíziót az elektromobilitás területén, amelynek kiemelt célja lesz, hogy a német autógyártót piacvezetővé tegye az elektromos autózásban. Ennek megvalósítása érdekében a Volkswagen már bemutatta az I.D. modellcsalád több tagját. Közülük elsőként a kompakt méretű, ferde hátú I.D. jelenhet meg az európai piacon 2020-ban, az ára pedig a tervek szerint megegyezik majd egy dízelmotorral szerelt Volkswagen Golf árával.

Félreértés ne essék, pontosan tudjuk, hogy maga a Volkswagen márka nem tartozik a prémium kategóriába és a Golf sem közvetlen vetélytársa a Tesla Model 3-nak, Elon Musk viszont nemrég ezzel az autóval kapcsolatban mondta azt, hogy új modelljük felső értékesítési határa megegyezhet majd a Golf évi 1 milliós eladási darabszámával. Éppen ezért fontosnak tartottuk megemlíteni azt, hogy milyen terveik vannak a németeknek ezen a szinten.
A szintén Volkswagen csoporttag és valóban prémiumautó-gyártó Audi is jelentős előrelépésre készül az elektromos autózás területén, első tisztán elektromos meghajtású SUV-jüket, az Audi e-Tront már be is mutatták. A jármű debütálása magyar szempontból is fontos, hiszen elektromotorjait a győri üzemben készítik majd. Az új modellek érkezésének és a gyártás felpörgetésének köszönhetően az Audinál egyébként úgy számolnak, hogy eladásaiknak mintegy harmadát adják majd a plug-in hibrid és elektromos autók 2025-re.
A Tesla nyomulása szétfeszíti az autóipart - Itt a riválisok mesterterve, hogy megállítsák
A Volkswagen csoport luxusautó-gyártója, a Porsche is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az alternatív maghajtású járművek gyártására, értékesítésére. Az első tisztán elektromos meghajtású modelljükből, a hamarosan értékesítésre kerülő Taycanból már évi 20 ezer darab legyártására készülnek a németek. A távlati terveik között pedig az szerepel, hogy eladásaiknak több mint a felét teszik ki a plug-in hibrid és elektromos modellek 2025-re. Ez egyébként egyáltalán nem elrugaszkodott várakozás, ha azt nézzük, hogy az eladott Porsche Panamerak 60 százalékát már az általunk is tesztelt plug-in változat tette ki.
A Tesla nyomulása szétfeszíti az autóipart - Itt a riválisok mesterterve, hogy megállítsák
Néhány napja az is kiderült, hogy még Bentleyből is készülhet tisztán elektromos változat 2025 előtt annak érdekében, hogy a márka is meg tudjon felelni az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Adrian Hallmark, a márka vezérigazgatója beszélt arról is a Reutersnek, hogy a konkrét döntés az elektromos modellről akár egy éven belül meg is születhet.
Szólj hozzá!
2019. augusztus 02. 07:27 - neney

Ezek az autók sokat érhetnek tíz év múlva

Ma olcsón megvenni, tíz év múlva pedig sokkal többért is megtartani. Vannak ilyen autók? Szerintünk akad, legalábbis ebben a tíz típusban ott van a bugi.

Az autórajongás örök fenntartója a vágyakozás. Az aktuális hirdetések lapozgatása, a parkolómustra, a családi megtakarításokra vetett bűnös pillantások. Mindenkinek van egy projektje, vagy még fejben, vagy már a fűben a telek sarkában, jó esetben talpra állítva, garázsban.

Ha belevágnánk, és igazolni kellene a vásárlás létjogosultságát, az érzelmi alapot félretéve, mit lenne érdemes venni most, 2018-ban? – tettük fel magunknak a kérdést, és összeszedtünk tíz jövőbeli klasszikust.

Ezek javarészt ma sem gyakoriak, de még megfizethetőek, árgödörben vannak, vagy már elindultak felfelé, és valószínűleg innen már csak meredeken emelkedik majd az értékük. Legalábbis ezzel a gondolattal el lehet űzni a vásárlás után érzett kínzó lelkiismeret-furdalást. (A lista természetesen szubjektív, és korántsem teljes, rakhattam volna bele még izgalmas kocka Volvót (200, 700-as széria), kimaradtak a Wankel-motoros Mazdák, a Toyota MR2, a Celica-vonal, vagy az itthon egyre magasabb ársávba törő KGST-s típusok, élükön a Trabanttal, Ladával.)

Audi TT – Ha egy formatervezési mérföldkövet akarunk megmenteni az utókornak, akkor az Audi TT egész jó választás. Mert ez a típus csak érik az idővel, az Audi egyre több vonalból megrajzolt, agresszívre szálkásított, morcos autóit nézve felüdülés a szemnek a Bauhaus filozófiára építő, határozott, tisztán lendületes TT vonalvezetése. Ez a legkülönlegesebb karosszéria, amit a német autóipar a kilencvenes években kitermelt. Az Audi TT idejében a Nissan 350z, a BMW Z3, és a Porsche Boxster is több figyelmet kapott, hozzá kell tenni, hogy joggal, az alapból nem túl erős, elsőkerék-hajtású TT tényleg a forma miatt ütött, és vélhetően ez a vonzerő csak nőni fog az évek múlásával.

Subaru Impreza – Jó tizenöt éve csak az volt a kérdés, hogy Impreza, vagy Lancer EVO. Ma már mindkettő a múltat képviseli, a modern utódok valahogy nem érték el a fiatalok ingerküszöbét, vagy az ingerküszöb csúszott el. Mindenesetre a boxermotoros Impreza már csak a konstrukció okán is egzotikum, ez pedig még inkább így lesz a jövőben, a WRX modelleknél pedig a ralis sikerek, a legendás kötődés is nyomni fog a latba.

BMW 3-as széria (E36) – Már nem gázolunk térdig a 3-as széria ezen generációjában, de azért akad miből válogatni. A 316i négyajtós szedánok vélhetően mind egy szálig bontóba kerülnek, az érdekesebb motorral szerelt kupékba érdemes energiát fektetni, főleg ha limitált szériás, keveset futott, kevésbé faragott darabot sikerül kifogni. A bajor kínálatban a Z3 biztos befutó, a 8-as széria pedig bármelyik idősíkban, dimenzióban drága, gyűjtői darab.

Citroën XM – Több angol oldal is magabiztosan állítja, hogy a franciák egykori csúcsmodellje, az az 1990-es Év Autója most épp jó befektetés. Hidropneumatikus futóműve, a Bertone stúdió tervezte karosszéria kiemeli a tömegből, ára pedig félmillió forint körül mozog, ha még nem is szökik fel soha az ára, ennyit megér az élmény, amit egy ilyen különös, futurisztikus, ízig-vérig francia autó adhat.

Honda S2000 – A lista kihagyhatatlan tagja, a Honda-rajongók Szent Grálja, a végtelenbe pörgő szívómotorok hátsókerekes, guruló temploma az S2000. Igaz, a kétliteres F20C kódjelű, négyhengeres blokkal szerelt Roadster sosem volt túl olcsó, és már túlesett az árgödrön, tulajdonképpen túl triviális választás, hisz a hirdetésekben is “gyűjteménybe, befektetésre való” szöveggel árulják. Ettől függetlenül erősen kéne, a 6,2 másodperces százas sprint ilyen szívómotorral nem lesz már soha. Jelenleg 4-6 millió forint között mozognak a hazai árak. Alternatív opció még alacsonyabb árkategóriában a Prelude, vagy a Honda Civic CRX, mindkettőben van potenciál.

Mazda MX-5 NA – A kis japán bukólámpás roadster a világ legsikeresebb típusa a kategóriában, megszámlálhatatlan példányban adtak el belőle, így tömegmodellként egy igazi, relatíve olcsón mért különlegesség, komoly tempóban apadó úton tartott állománnyal. Az árak épp most fordulnak, lassan a második generációs NB-k adják az MX-5 kínálat legalját, elfoglalták az egymillióig tartó ársávot. Ennyiért NA-t csak a “lakatosok rémálma” jeligével vehetünk, rengeteg a szétfaragott, pályanapra átalakított játékszer, így egy gyári állapotú darab tényleg nagy gurítás lehet, feltéve, ha van bennünk annyi önuralom, hogy ponyva alá rejtsük hosszú évekre.

Volkswagen Corrado – Ha az Opel Vectra alapjaira épült Calibra helyet kapott, akkor a kilencvenes évek másik, tömegmodellre épült német sportkupéja sem maradhat ki. A Golf technikájából kinőtt Corrado üdítő színfolt az 1,9 TDI-k tengerében, főleg a 2,8 literes VR6-os motorral. Formája, ritkasága garantálja, hogy a jövő igazi klasszikusa lesz.

Bármilyen Alfa Romeo 3.0 literes V6-s motorral – Az Alfáknak is bérelt helyük van a listán, az olasz típusok gyorsan kopnak, de a vakon szerelmes rajongók maradnak, és mindig akad valaki, aki hajlandó komoly összeget áldozni egy rozsdás, öreg, életjeleket csak régi sztorikban mutató Alfáért. A 75-ösök gyakorlatilag eltűntek, olcsón nem akad, sőt drágán is alig, ugyanez igaz a 33-asokra, abból az 1,7 literes 16 szelepes ma már 1,5-2 milliós áron mozog, és még az összkerékhajtású kivitelt meg sem említettük. Mi a kulcsszó? V6 3.0 Busso. Ahol ez megvan, ott már erősen esélyes az ár emelkedése, szinte típustól függetlenül. A GTA kivitelek egyértelműen gyűjtői darabok, legyen szó akár 147-ről, akár a 156-osokról, de ha igazi művészi darabot akarunk megmenteni az utókornak, akkor csak az Alfa Romeo GTV 3.2 jöhet szóba, utánozhatatlan ék alakja, négy különálló fényszórója ugyanolyan vágyat gerjeszt majd a veterángyűjtők szívében, mint most egy klasszikus Giulia GTA a hatvanas évekből.

Opel Calibra – A Calibra igazi hazárdjáték ezen a téren, évek óta várom, hogy elinduljon felfelé az ára, néha el is tűnnek az olcsó, szakadt darabok, majd valahonnan megint beömlik egy tucat 200-300 ezres, lógó belű, de csábító német kupé. Tehát a Calibrát tényleg most kellene megvenni, ha lenne épkézláb darab, de nincs. Mind olajat prüszkölő, velejéig rozsdás, feslett diszkópatkány, kiöregedett, ráncos táncosai egy olyan kuplerájnak, ami már rég bezárt. A 2,5 literes V6-os blokk, vagy a 204 lóerős turbómotor, és a 4×4 még árfelhajtó tényező, ezek között akadnak láthatóan évek óta spájzolt példányok, kiugróan magas áron, természetesen.

Porsche 924, 944, 944s – A kis Porschék nem kaptak túl sok rivaldafényt a 911 árnyékában, de a korabeli klasszikus, léghűtéses farmotoros legenda árai annyira elrugaszkodtak, hogy aki veterán, avagy youngtimer Porschét akar, az mindenképp szétnéz az alsóházban is. Így ezekre is megnő a kereslet, az árakon szépen látszik, ahogy klasszikussá érnek. Lassan lehagyják a Cayenne első generációjának leharcolt képviselőit, és magát jó ízlésűnek mondó autórajongó számára nem kérdés, melyik ér majd többet tíz év múlva.

Szólj hozzá!
2019. július 26. 15:26 - neney

Versenyautó készült a Lamborghini 650 lóerős terepjárójából

Az olasz gyártó magas építésű modelljével hamarosan a versenypályákon is találkozhatunk.

A világ egyik legerősebb és leggyorsabb divatterepjáróját a Lamborghini gyártja. A tavaly decemberben leleplezett Urus motorházteteje alatt egy 4 literes V8-as biturbó benzinmotor található, mely 650 lóerőt, illetve 850 Nm-t szabadít rá a kerekekre. Mindez elegendő ahhoz, hogy a 2,2 tonnás SUV 3,6 másodperc alatt katapultáljon 0-ról 100 km/h-ra, illetve, hogy a gyorsulásnak csak 305 km/h-nál szakadjon vége.
Most pedig elkészült a Lamborghini Urus még potensebb változata, a versenypályákra szánt Urus ST-X Concept, íme:
Az újdonság többek közt acél bukókeretet, verseny-üzemanyagtankot és tűzoltórendszert kapott, így semmi akadálya annak, hogy FIA versenyeken induljanak vele. A karbonszálas gépháztető alatt és a szériamodellénél nagyobb első légbeömlők mögött található motor változatlanul 650 lóerős, azonban ennek az erőnek ezúttal 25 százalékkal szerényebb tömeget kell mozgatnia.
A 21 colos kerekeken gördülő Urus versenyautóval először 2020-ban találkozhatunk majd a versenypályákon, melyeken a tervek szerint aszfaltos és murvás szakaszok is lesznek.
Szólj hozzá!
2019. július 20. 09:26 - neney

Villanyautó, önvezetés - így fogunk autózni 2028-ban

Mi lesz tíz év múlva? Legkésőbb tíz év múlva kiderül, addig viszont elképzeltük, hogyan fér majd meg egymás mellett a robotizált és humán erőforrás által vezetett kocsi, mi lesz a tömegközlekedéssel és a taxikkal, és milyen autó lesz a használtpiaci sláger.

Ha körülnézünk az autóiparban, vagy akár csak az utcán, ki kell jelentenünk, hogy a nagyjából százéves kihagyás után visszatérő villanyautózás több múló divatnál, és lassan töltőoszlopból is többet találunk a városban, mint fából (bár ez csak félig örömhír). Még piacon vannak a százvalahány kilométer hatótávolságú, nyugodt haladásra való elektromos kocsik, de már megjelentek az olyanok is, amelyeknél a gázadással párhuzamosan a pulzusunk is felszalad (helló, BMW i3/i3s).

Iszunk és vezetünk utazunk?

De nem csak a benzint vagy gázolajt váltó elektromos áram, és a tankot helyettesítő akkucsomag az egyetlen érdekesség az autótörténelem éppen íródó fejezetében. Drágább új autókban tapasztalhatjuk, hogy a sáv- és követésitávolság-tartás már elég magabiztosan megy nekik, teljesen hihető, hogy alig néhány év múlva már nyugodtan – és legálisan – kortyolhatjuk majd a sört a vezetőülésben, már ha lesz még akkor ilyen elnevezésű alkatrész az autóban.

Mi lesz, ha összeeresztjük az okos autókat a buta az olykor hibázó emberek által vezetett kocsikkal? Tényleg csökken majd a balesetek száma? Kitiltják majd a ma még új, de benzin- vagy dízelmotoros, emberirányítású autókat valaha a forgalomból? Kell egyáltalán saját autó, vagy bármikor, perceken belül értünk jön majd a robotizált?

Sorolhatjuk még a kérdéseket, de pontos válaszok egyelőre nincsenek. Ha pedig jósolunk, akkor jósoljunk rendesen: az internet nem felejt, és ha mi se felejtjük el, hogy 2018-ban volt egy ilyen cikk a Roadsteren, nézzük majd meg öt-tíz év múlva, mi valósult meg az itt leírtakból, vagy min mosolygunk majd akkor úgy, mint ma az atomreaktorral szerelt autó egykori tervein.

2028, Budapest.

Már bejáratódtak a 3-as metróvonal felújított szerelvényei, a városvezetés pedig bejelentette, hogy hamarosan elkészítik a 2-es vonal akadálymentesítési terveit. A Lánchíd felújítása csúszik ugyan, de már csak évekre vagyunk az átadásától, a turisták pedig értékelik, hogy az ellenőrökkel elvégeztettek egy kötelező, kétórás angolnyelv-tanfolyamot.

Népszerű a köznyelv által csak tovább kombinált bérletnek hívott Kombinált bérlet plusz 2, amellyel nem csak a tömegközlekedési járműveken lehet utazni, hanem – egyszerre maximum fél óráig – a közbringákat is lehet használni, havi háromszáz perc erejéig pedig a közösségi autókat is.

A dugódíjról még nem sikerült megállapodni, az óránként 1200-2500 forintos parkolási díjnak így is van visszatartó-ereje. A hibridek zöld rendszámát évekkel korábban visszavonták, a magántulajdonú villanyautók még viselhetik, de már azok is csak nyolcvanszázalékos parkolásidíj-kedvezményt kapnak. A 2000 előtt gyártott benzines és 2015 előtti dízelautók már csak csúcsidőn kívül közlekedhetnek – ha nem túl magas a légszennyezettség –, a kétütemű robogókat kitiltották.

Már nem ingyenesek a városi villanytöltők, a költségekkel automatikusan megterhelik az üzembentartó folyószámláját, de legalább a kizárólag elektromos autókból álló taxikat letiltották róluk, azok csak a telephelyükön töltődhetnek – ez nem is okoz nekik gondot, mióta az olcsó villanykocsik is simán elmennek ötszáz kilométert egy töltéssel. A taxisok meg eleve nem moroghatnak nagyon, csak útlezárásokkal érték el, hogy egyelőre megmaradjon a munkájuk.

Vannak már ugyanis önvezető autók. Egy vállalkozás teljesen robotizált flottát indított volna, forradalmasítva a személyszállítást, de gyorsan hoztak egy jogszabályt, úgyhogy az automata kocsik egyelőre a városi áruszállításban és a helyközi közlekedésben terjednek igazán, meg persze a trendérzékeny polgárok között.

Szó van arról, hogy minden autóba kötelezően előírják az önvezető funkciót, de középkategóriától felfelé ez már természetes, extraként pedig a kisebb kocsikba is érdemes megvenni, mert ezek akkor is használhatók lesznek, ha betiltják a legnagyobb baleseti kockázatot: az embert, aki vezet.

Pedig most a legjobb villanyautót vezetni. Az újak egy töltéssel elmennek akár ezerötszáz kilométert is – igen, ha akarjuk, vezetnünk sem kell –, de sokan tisztában vannak vele, hogy – forgalomban legalábbis – már nem vezethetnek sokáig, ezért csak a szombat éjjel kapcsolják be a robotmódot.

És most a legjobb villanyautót, vagy erősen villanyos hibridet is venni. Egy új villanykiskocsi árából megvehető a fiatalkori álom, az autó, amely úgy nyújt szupersportkocsis élményt, hogy még szmogriadóban is autózhatunk vele, és nem zavar, hogy bő ezer forint a benzin literje.

A korukat megelőző autók előnye, hogy később sem tűnnek ósdinak, legfeljebb azt a kort már nem előzik meg. Lehet, hogy már tízéves egy 2018-as évjáratú i8-as – sőt, egészen biztosan tízéves –, a formája viszont kortalanul futurisztikus, még ha ez képzavarnak is hangzik, a ConnectedDrive-hoz hasonló hálózati navigációs rendszer még ma sincs minden kocsiban, meg persze közel négyszáz lóerő és összkerékhajtás sincs. Az élmény pedig olyan, amit réges-rég, a kétezres évek elején csak száz kilométerenként több mint húsz liter üzemanyag elégetésével, és annyi káros anyag kibocsátásával lehetett elérni, amennyit 2028-ban már leírni sem mer senki a történészeken kívül.

Egyre több befektető lát viszont fantáziát lezárt területeken kialakítandó úthálózatokban és élményparkokban, ahol a kétezres évek elejének elképesztő teljesítményű ikonikus sportautóit lehet vezetni. A nyugodt, tavaszi fasorban gurulástól a szerpentinen csapatásig mindent kipróbálhatnak a vezetők, akik ott nem gépek, hanem emberek. Csak saját felelősségre persze – ahogyan az néhány évvel azelőttig az természetes is volt.

Szólj hozzá!
Melyik autó a legjobb, a leggyorsabb és a legerősebb?